Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 25 dag pieczarek
- 5 dag smalcu
- 5 dag oliwy
- 2 dag masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na zwilżonej wodą desce pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć przygotowane plastry mięsa mąką i posolić. Rozgrzać oliwę i na silnym ogniu kolejno smażyć bryzole z każdej strony tak, aby na ich powierzchni utworzyła się zrumieniona skórka, natomiast mięso wewnątrz było lekko różowe. Zrumienione bryzole ułożyć na żaroodpornym półmisku. Pieczarki pokrajać, wrzucić na rozgrzany smalec i smażyć, aż zaczną się im podwijać brzegi, a grzyby będą lekko wysychały. Przełożyć do rondelka, dodać masło i 1-2 łyżki wody; wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120-140°C. Wyjęte z piekarnika pieczarki położyć na bryzolach, posolić, polać sosem ze smażenia pieczarek i na 15 minut wstawić do piekarnika. Podawać z frytkami, zestawem surówek, sałatą ze śmietaną lub surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać […]
- Opłukaną i osuszona polędwicę poszarpać lub przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach – chodzi o otrzymanie kawałków długości […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Uformować […]