Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 5-7 suszonych prawdziwków
- duża cebula
- łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- ½ szklanki bulionu
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- ½ szklanki śmietany (18%)
- łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Brytfannę wysmarować oliwą, włożyć mięso i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 220-210°C, następnie przez dalsze 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C. Pieczeń pokrajać w poprzek włókien, ułożyć na żaroodpornym półmisku, obłożyć grzybami. Sos przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Polać pieczeń przygotowanym sosem, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150-160°C. Podawać z frytkami, lanymi kluskami lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek, zielona sałatą, surówką z pomidorów lub kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 […]
- Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w […]
- Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 […]