Składniki
- 30 dag polędwicy końskiej
- 25 dag wędzonej słoniny
- 20 dag twardego żółtego sera
- 3 cebule
- 2-3 łyżki przypraw (suszona cebula, suszony koper, suszona mięta, majeranek)
- 2 łyżki margaryny
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Słoninę i ser pokrajać w cienkie plasterki, cebulę w talarki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster słoniny, krążek cebuli, plaster sera, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Oprószyć przyprawami i szczelnie zawijać w arkusze folii aluminiowej wysmarowane margaryną. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut. Podawać z ryżem na sypko i surówką z pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]
- Polędwicę opłukać, usunąć powięzi, pokroić na kawałki 3×3 cm i grubości 1 cm, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut […]