Składniki
- ½ kg łopatki końskiej
- 40 dag wątroby końskiej
- 25 dag surowego boczku wieprzowego
- 6 dag słoniny
- 10 dag włoszczyzny (cebula, marchewka, pietruszka)
- 3 jajka
- 1 dag grzybów suszonych
- 6 dag bułki
- 1-2 liście laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- imbir
- pieprz
- sól
Ponadto
- tłuszcz do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Mięso, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować powoli przez 45-60 minut. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować jeszcze około 30 minut. Gdy mięso będzie bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
Wątrobę obrać z błon, pokroić w plastry, zalać ½ szklanki wrzącego wywaru, dusić przez 5 minut. Bułkę namoczyć w ½ szklanki wywaru. Mięso, wątrobę, bułkę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, za drugim razem przez drobne sitko. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dodać jajka i utrzeć starannie na pulchną masę. Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny. Napełnić masą do ¾ wysokości formy. Zakryć szczelnie pokrywą. Gotować na parze przez około godziny. Po ostygnięciu, letni pasztet wyjąc z formy. Podawać z białym pieczywem i zimnymi, ostrymi sosami.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Mięso, boczek, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować powoli przez 45-60 minut. Osolić w połowie […]
- Wyszorowany szczoteczką ozór opłukać w wodzie, usunąć gruczoły śluzowe. Przyprawy zmieszać, wymieszać z solą, saletrą i cukrem. Połowę mieszaniny wetrzeć […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórkę, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy […]