Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 20 dag słoniny
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 ziarna jałowca
- liść laurowy
- liście chrzanu
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i zawinąć w opłukane i osuszone liście chrzanu, pozostawić na 24 godziny w lodówce. Przyprawy utłuc w moździerzu i przed upieczeniem natrzeć nimi mięso. Obłożyć plastrami słoniny, resztę słoniny pokrajać w kostkę. Do brytfanny włożyć mięso oraz słoninę. Piec 60-90 minut, często podlewając sosem spod pieczeni. Jeżeli mięso zacznie wysychać, podlać łyżką wody lub bulionu. Mięso wyjąć, zdjąć słoninę, pokrajać pieczeń w plastry. Sos przetrzeć przez sito, zaciągnąć śmietaną; jeżeli jest za rzadki, dodać mąki pszennej lub ziemniaczanej. Polać pieczeń sosem. Podawać ze słoniną i skwarkami, z frytkami, kluskami kładzionymi lub makaronem spaghetti oraz zestawem sezonowych surówek.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 […]
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą i piec 60 minut, często polewając sosem […]