Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- szklanka śmietany (18%)
- szklanka wina białego wytrawnego
- 2 łyżki mielonej gorczycy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka estragonu
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przyprawy, dusić 10 minut. Ostudzić, wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wyporcjować do kamionkowych naczyń, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170°C; podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. Podawać z ryżem na sypko lub kładzionymi kluskami oraz kwaszonym ogórkiem albo zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, dokładnie oprószyć mąką. Smalec stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz […]