Składniki
- 1 kg polędwicy albo antrykotu końskiego
- 6 dag salami
- strąk zielonej papryki
- strąk czerwonej papryki
- 2 dag masła
- 3 dag oliwy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ szklanki śmietany (18%)
- sproszkowana papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać cienkie plastry. Salami obrać z osłonki i pokrajać w cienkie słupki, papryki po usunięciu gniazd nasiennych – w cienkie paski. Mięso osolić, oprószyć pieprzem, kłaść pokrajane salami i papryki. Zwijać ciasno, zakładając boki do środka. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką i solą, zrumienić silnie na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać masło i podlać 4-5 łyżkami wody; dusić do miękkości. Jeżeli zajdzie konieczność sos uzupełnić wodą. Gdy zrazy będą miękkie, wyjąć wykałaczki z mięsa. Ułożyć ponownie w rondlu, oprószyć mąką i solą, zagotować. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić wywarem jarzynowym. Wlać śmietanę i wymieszać sos, lekko podgrzewając. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem, ryżem na sypko, surówką z pomidorów oraz marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć […]
- Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]