Składniki
- ½ kg polędwicy końskiej
- po ½ strąka żółtej i czerwonej papryki
- 8 małych ziemniaków
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 8 listków laurowych
- sól
Marynata
- 3 łyżki oleju
- łyżka białego wina wytrawnego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Mięso umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zalać marynatą z oleju, wina oraz soku z cytryny. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki, owinąć w plasterki boczku. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Nadziewać na szpadki szaszłykowe: mięso, żółtą paprykę, owinięte boczkiem ziemniaki, czerwoną paprykę, mięso… Piec w gorącym piekarniku lub na rozgrzanym ruszcie 12-15 minut. Podawać z białym pieczywem i zieloną sałatą.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso pokrajać na 16 kawałków, pobić tłuczkiem maczanym w wodzie, posolić. Na każdy plaster mięsa kłaść kawałek szynki, a na […]
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na 30-32 kawałki, nadając im przez pobicie tłuczkiem maczanym w wodzie kształt krążków o […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, […]