Składniki
- 15 dag polędwicy końskiej
- 12 dag pieczarek
- 20 dag sera żółtego
- 20 dag szynki
- 3 łyżki przypraw (suszony koper, mięta, bazylia, pieprz)
- 3 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kawałki o boku 4 cm, posypać przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ser i szynkę podzielić na plasterki, pieczarki obgotować przez 1-2 minuty we wrzącej osolonej wodzie, podzielić na połówki. Na szpadki szaszłykowe nabijać kolejno: mięso, plaster sera, plaster szynki, połówkę pieczarki, mięso… (nie więcej niż 4 kawałki mięsa). Zawijać szpadki w arkusze folii aluminiowej wysmarowane olejem. Piec na ruszcie lub nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Podawać posypane przyprawą, a makaronem lub kaszą na sypko, polane ostrym sosem z zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kostki o boku 4 cm, […]
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]
- Mięso, boczek i paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokroić na kwadraty o boku 3 x 3 cm i grubości około […]