Składniki
- 1 kg polędwicy lub antrykotu końskiego
- 75 dag ziemniaków
- cebula
- 6 pieczarek
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 2-3 dag mąki pszennej
- 5 dag oliwy
- 2 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 minut. Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać, pokrajać w plastry. Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć przygotowane plastry mąką i posolić. Rozgrzać oliwę i na silnym ogniu smażyć zrazy po 2-3 minuty, aby mięso ładnie przyrumienić. Dno dużego żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, układać na przemian ziemniaki, mięso, grzyby i cebulę. Zalać pozostałościami sosów z patelni i rondelka. Dodać śmietanę, posypać pieprzem, przykryć szczelnie i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160-180°C. Podawać w żaroodpornym naczyniu. Jako dodatki serwować surówki sałatki z jarzyn, kwaszony ogórek, ćwikłę albo buraczki z kminkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]
- Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć […]