Składniki
- 60 dag pręgi lub łaty końskiej
- 2 cebule
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki mleka
- 10 dag tartego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 2 kostki smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w mleku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Starty chrzan wymieszać z masłem. Formować małe kulki o średnicy ok. 2 cm, oblepiając je centymetrową warstwą masy mięsnej. Wrzucać na wrzący smalec i wyjmować, gdy staną się jasnobrązowe. Podawać z makaronem spaghetti lub ryżem, polane sosem chrzanowym, pomidorowym, grzybowym, z zestawem surówek lub kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm […]
- Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić […]