Składniki
- 1 kg polędwicy lub antrykotu końskiego
- 1-2 parówki wieprzowe
- 30 dag kwaszonej kapusty
- 5 marynowanych grzybów
- 3 dag oliwy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 dag masła
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- cebula
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w miarę odparowania. Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać cienkie plastry. Pozbawione osłonki parówki pokrajać w cienkie słupki, grzyby poszatkować. Mięso osolić, oprószyć pieprzem, położyć pokrajaną parówkę i posypać poszatkowanymi grzybami. Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć mąką i solą, zrumienić silnie na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla z kapustą i cebulą, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać masło, podlać 4-5 łyżkami wody i powoli dusić do miękkości. Gdy zrazy będą miękkie wyjąć wykałaczki z mięsa. Ułożyć ponownie w rondlu, oprószyć mąką, osolić, dodać pieprz do smaku, włożyć łyżeczkę koncentratu pomidorowego i zagotować. Jeżeli kapusta będzie zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką lub białą zasmażką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z pomidorów lub z kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, natrzeć majerankiem, pieprzem i […]
- Opłukane i osuszone mięso pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić […]
- Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć […]