Składniki
- ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
- 20 dag kabanosów końskich
- 10-12 plasterków sera żółtego
- jajko
- bułka
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki tartej bułki
- olej
- kolendra mielona
- tymianek
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mielone mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka, solą, pieprzem, tymiankiem, mieloną kolendrą oraz papryką słodką i ostrą, do smaku. Kabanosy końskie pokroić na odcinki 10-15 cm, owinąć każdy cienkimi plasterkami sera i oblepić przygotowaną masą mięsną. Następnie panierować je w tartej bułce i piec na oleju 10-12 minut. Podawać z ziemniakami purée i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i zawinąć w opłukane i osuszone liście chrzanu, pozostawić na 24 godziny w lodówce. […]
- Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. […]