Składniki
- 25 dag mielonej koniny
- 25 dag słoniny
- 3 łyżki bulionu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kminku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Kminek utłuc w moździerzu, wymieszać z mięsem, pieprzem i roztartym z solą czosnkiem. Uformować wąskie, podłużne kotleciki, które następnie owinąć cienkimi plastrami słoniny. Nabijać na szpadki szaszłykowe, piec 8-10 minut spryskując bulionem. Na szpadce powinno znaleźć się do 4 kotlecików. Podawać z ziemniakami purée i zieloną sałatą ze śmietaną.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm wymieszać z […]
- Polędwicę opłukać, obrać z powięzi, pokrajać na 30-32 kawałki, nadając im przez pobicie tłuczkiem maczanym w wodzie kształt krążków o […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z solą. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami i odstawić na godzinę w […]