Składniki
- 1 kg makaronu spaghetti
- 40 dag łaty lub pręgi końskiej
- 30 dag pomidorów
- 20 dag sera żółtego
- 2 cebule
- oliwa
- seler
- pietruszka
- marchew
- oregano
- słodka papryka zmielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na złoty kolor poszatkowane cebule. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut. Jarzyny zetrzeć grubo na tarce. Wrzucić do rondelka, podlać odrobiną wody i zagotować. Przełożyć do rondelka zawartość patelni i postawić na 15 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Pomidory pokrajać na ćwiartki, dodać do mięsa i jarzyn, postawić rondelek na 30 minut na płytce, po czym dodać oregano i słodką paprykę, wymieszać, podgrzać do wrzenia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zahartować zimną wodą, odcedzić, wyłożyć na żaroodporny półmisek lub jako porcje do kamionek, polać sosem z rondelka, posypać startym ostrym żółtym serem, wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z surówką z pomidorów lub mizerią. Może służyć jako gorąca kolacja.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę, cebulę bardzo drobno poszatkować. Wyrobić oba składniki na jednolitą masę, dodając soli […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w poprzek włókien w plastry, zbić starannie tłuczkiem maczanym w wodzie. Uformować […]
- Grzyby namoczyć na dobę w wodzie. Mięso, słoninę i grzyby przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrajaną […]