Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- 10 dag słoniny
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- jajko
- mąka pszenna
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki. Opłukane i osuszone mięso, ziemniaki oraz słoninę przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, zeszklić na złoty kolor na łyżeczce masła. Mięso, słoninę, cebulę i ziemniaki wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formować małe klopsy, panierować w mące i smażyć na maśle, na kolor jasnobrązowy. Przełożyć do rondla, zlać masło z patelni, dodać posiekaną natkę i dusić 10 minut. Dodać śmietanę, podgrzać nie zagotowując. Podawać z makaronem lub lanymi kluskami oraz z fasolką szparagową z masłem albo brukselka pod beszamelem.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]