Składniki
- 1,2 kg pręgi końskiej
- 1,2 kg pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka zmielonej ostrej papryki
- cząber
- kminek
- kolendra
- bazylia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i razem smażyć. Do mięsa dodać obrane ze skórki pomidory, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Przed podaniem posypać roztartymi, suszonymi bazylią, cząbrem i kminkiem. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć […]