Składniki
- 1½ kg łopatki końskiej
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag wędzonej słoniny
- 3 cebule
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- papryka
- sól
Sposób przygotowania
Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu usmażyć na złoty kolor obraną i poszatkowaną cebulę. Włożyć mięso, podlać połową bulionu i dusić ok. 30 minut. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokrajać w grube, niezbyt długie paski. Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, włożyć do rondla. Dodać mięso, dolać resztę rosołu i gotować, aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Doprawić solą i papryką, dusić jeszcze 10 minut; nie dopuścić do rozgotowania ziemniaków. Podawać na małych głębokich talerzach, razem z zestawem surówek oraz kwaszonym ogórkiem. Potrawa dobre jako danie na gorącą kolację.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso zabejcować przez 2-3 dni w zalewie sporządzonej z w/w składników. Następnie wyjąć, osączyć, oprószyć solą, zrumienić na smalcu. Dodać […]
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- Opłukane i osuszone mięso nasolić, oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W brytfannie stopić margarynę, mięso […]