Składniki
- 40 dag karkówki lub łaty końskiej
- 10 dag słoniny
- olej
- cebula
- ½ selera
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować, czosnek utrzeć z solą. Rozgrzać w rondelku oliwę, dodać wszystkie składniki i smażyć cały czas mieszając. Gdy składniki staną się brązowe, dolać bulion, doprawić do smaku solą i pieprzem; gotować, aż woda odparuje, sos zaś stanie się zawiesisty. Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Podawać jako danie kolacyjne z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z kwaszonego ogórka i porów.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć pokrajać na płaty w poprzek włókien i zbić starannie tłuczkiem maczanym w […]
- Ściąć czubki pomidorów i wydrążyć. Mięso, słoninę oraz cebulę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Przygotować nadzienie: do rondelka z gotującą oliwą […]