Składniki
- ½ kg rozbratla, łaty lub pręgi końskiej
- jajko
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę, cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą i jajkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub płaskim nożem uformować 5 okrągłych, płaskich sznycli. Panierować je w mące i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obydwu stron. Przenieść sznycle do rondla, położyć na każdym po 2 suszone śliwki, dodać masło i czerwone wino, dusić przez 20 minut. Sznycle wyłożyć na półmisek, sos przetrzeć przez sito i polać sznycle. Podawać z kluskami kładzionymi, ryżem na sypko lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek albo kwaszoną kapustą na gorąco.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]