Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- mały seler
- średni por
- ½ główki kapusty włoskiej
- 2 cebule
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 ziemniaki
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować przez ok. 90 minut, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć i pokrajać w grubą kostkę. Wywar odcedzić i ugotować w nim do miękkości obrane warzywa, z wyjątkiem jednej cebuli. Marchew i pietruszkę pokrajać w kostkę, resztę warzyw usunąć. Smalec stopić w rondelku, dodać poszatkowaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodać mąkę ziemniaczaną i podprażyć na zasmażkę. Wlać do zupy, zagotować. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać w głębokich talerzach, każdą porcję obficie posypując posiekaną natką.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]
- Oczyszczone i opłukane mięso włożyć do 2 litrów wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 1½ godziny, […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować przez ok. 90 minut, a gdy […]