Składniki
- 1,8 kg polędwicy końskiej
- 10 dag smalcu
- 5 dag masła
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu skrapiając zimna wodą. Pod koniec pieczenia dodać do płynu z pieczenia masło. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut, pokroić w plastry i podawać z frytkami, bukietem jarzyn lub surówką, polane sosem z pieczenia wraz z masłem.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie wysmarowanej oliwą umieścić mięso i piec w temperaturze 200-220°C przez […]
- Mięso opłukać, oczyścić z błon i powięzi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wstawić na 60 minut do zamrażalnika, pokrajać w cienkie […]
- Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. […]