Składniki
- 60 dag koniny (np. łopatka bez kości lub pręga)
- 20 dag cebuli
- łyżka oleju
- 2 listki laurowe
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki (tłuczone)
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki
- po łyżce posiekanej natki pietruszki, szczypiorku i estragonu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz ostrą papryką. Pozostawić pod przykryciem w lodówce na 1 godzinę, a następnie obrumienić na oleju. Posolić, przełożyć do rondla, podlać ½ szklanki wrzącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do duszącego się mięsa razem z listkiem laurowym. Udusić do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Gdy mięso zmięknie, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze dusić. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić solą i papryką. Uduszony gulasz posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami purée i z sezonowymi surówkami.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Boczek pokrajać w kostkę, wrzucić na patelnię, przysmażyć. Włożyć mięso, […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, dokładnie oprószyć mąką. Smalec stopić na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]