Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 2 cebule
- 2 papryki
- 20 dag surowego wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- łyżka przyprawy do grilla
- pieprz
- sól
Zalewa
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania
Przygotować zalewę: czosnek obrać zmiażdżyć i połączyć z olejem oraz octem. Mięso i boczek umyć, osączyć i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, opłukać i pokroić w grube talarki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w duże kwadraty. Mięso i boczek wymieszać z przyprawą do grilla, posolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, wlać zalewę i pozostawić na 3 godziny. Następnie mięso osączyć z zalewy i nabijać na szpaki szaszłykowe na przemian: mięso, cebulę, boczek, paprykę… W czasie pieczenia na grillu często smarować szaszłyki wodą (1/2 szklanki) wymieszaną z olejem i obracać, aby się zrumieniły ze wszystkich stron.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do miski, zalać marynatą z oleju, wina oraz soku z cytryny. Dodać pokrojony w […]
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostki o boku 3 cm. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Cukinię umyć […]
- Wymieszać ocet z sokiem cytrynowym. Przyprawy utłuc w moździerzu, dodać łyżkę soli, wymieszać i odstawić na dobę. Mięso pokrajać w […]