Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 5 dag wędzonego boczku
- 6 cebul
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka zmielonej papryki słodkiej
- po łyżeczce kminku i majeranku
- szklanka bulionu mięsnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Boczek pokrajać w kostkę, wrzucić na patelnię, przysmażyć. Włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pozostałe składniki, zalać bulionem (pół szklanki) i dusić 2 godziny pod przykryciem. Ubytek wody uzupełniać wrzącym bulionem – po łyżce. Podawać z ryżem na sypko, makaronem spaghetti oraz zestawem surówek lub kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze […]