Składniki
- 1,2 kg koniny (bez kości)
- szklanka wody
- 2/3 szklanki octu (6%)
- 4 liście laurowe
- 15 ziaren ziela angielskiego (zmiażdżonych)
- 4 utłuczone goździki
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag cebuli
- ¼ szklanki śmietany (18%)
- kilka zmiażdżonych ziaren jałowca
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oczyścić, umyć, natrzeć czosnkiem, ułożyć w dużej misce. Ocet zagotować z wodą, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i goździkami. Ostudzić, zimną zalewą zalać mięso i przykryć. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Mięso odcedzić z zalewy, osuszyć i obrumienić ze wszystkich stron na patelni do smażenia bez tłuszczu. Przełożyć do rondla. Na tej samej patelni lekko zrumienić pokrajaną w piórka cebulę, dodać do mięsa, posolić, podlać wodą, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Podlewać od czasu do czasu wodą, dodając po łyżce zalewy octowej. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać jałowiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy. Udusić do miękkości, pod koniec dodać śmietanę. Uduszoną pieczeń wyjąc z rondla, pokrajać. Sos przetrzeć przez sito, przyprawić zalewą octową, solą i pieprzem. Do sosu włożyć plastry mięsa, zagrzać. Ułożyć mięso na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami purée i z buraczkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- W płaskim rondlu rozgrzać masło, włożyć poszatkowaną cebulę, dodać kwaszoną kapustę i gotować przez ok. 60 minut, uzupełniając wodą w […]
- Oczyszczone z błon i ścięgien mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Następnie oprószyć mąką i zrumienić na oleju. Dodać […]