Składniki
- 1 kg krzyżowego lub łopatki końskiej
- 2 marchwie
- pietruszka
- seler
- cebula
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- ½ szklanki ryżu
- papryka
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać przyprawy, gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przyrumienić na płytce. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę, gotować przez 30 minut. Mięso wyjąc z wywaru, wywar odcedzić. Ryż opłukać i gotować w wywarze przez 8-10 minut. Przecedzić. Włożyć do rondla o grubym dnie, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150-160°C. Sporządzić zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić wywarem, dodać koncentrat pomidorowy i pokrajane w grubą kostkę mięso; gotować 10 minut. Doprawić solą oraz papryką do smaku. Wsypać ryż, wstawić na 15 minut pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 110-120°C. Podawać z zestawem surówek lub kwaszonym ogórkiem i marynowanymi grzybkami.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić […]
- Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i […]
- Jarzyny drobno poszatkować. Opłukane i osuszone mięso nasolić, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Wysmarować rondel łyżką masła, włożyć mięso, […]