Składniki
- 4 plastry polędwicy końskiej (po 110-130 g)
- 5 dag masła
- szklanka ginu
- łyżka przecieru pomidorowego
- łyżka musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- łyżka tymianku lub rozmarynu
- sól
Sposób przygotowania
Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, oprószyć solą, mąką i odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Masło stopić w brytfannie, włożyć oprószone mąką filety, wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Wyjąć brytfannę, przewrócić filety, dodać gin, musztardę, przecier pomidorowy, utarty czosnek i tymianek; wstawić do piekarnika na dalsze 10-15 minut. Następnie wyjąć filety, a sos przetrzeć przez sito. Jeżeli będzie zbyt rzadki – zagęścić mąką. Włożyć ponownie filety, dodać śmietanę i wstawić znowu na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150-160°C. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem spaghetti, surówką z porów albo selerów oraz kompotem ze śliwek lub brzoskwiń.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]
- Mielone mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułka, solą, pieprzem, tymiankiem, mieloną kolendrą oraz papryką słodką i […]
- Mięso opłukać, oczyścić z błon i powięzi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wstawić na 60 minut do zamrażalnika, pokrajać w cienkie […]