Składniki
- 1½ kg pręgi lub łopatki końskiej
- szklanka oleju
- 15 dag strąków czerwonej papryki
- 15 dag strąków zielonej papryki
- 45 dag pomidorów
- ½ kg cebuli
- ½ szklanki wina wytrawnego białego
- 2/3 szklanki oleju
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a pomidory obrać ze skórki i przesmażyć razem z pokrojoną cebulą. Dodać mięso, podlać winem i dusić pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z kluskami, makaronem, kaszą na sypko lub ziemniakami z wody oraz sezonową surówką.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]