Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- 4 żółtka
- cebula
- 4 łyżki koniaku (winiaku)
- 3 korniszony
- łyżka oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki posiekanych listków bazylii
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wymieszać z koniakiem i oliwą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować 4 porcje, w zagłębieniu każdej umieścić żółtko. Z boku położyć posiekaną cebulę i korniszony. Całość posypać zieleniną. Podawać z gorącymi tostami oraz marynowanymi grzybami (np. pieczarkami).
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]
- Polędwicę oczyścić z błon, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i oliwę. Dobrze łyżką wyrobić. Na […]
- Z mięsa końskiego wyciąć prostokąt i rozbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Pozostałe mięso, wątrobę oraz cielęcinę (kurczaka) przepuścić przez maszynkę, […]