Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- 4 żółtka
- cebula
- 4 łyżki koniaku (winiaku)
- 3 korniszony
- łyżka oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ½ łyżki posiekanych listków bazylii
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Dokładnie wymieszać z koniakiem i oliwą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przygotować 4 porcje, w zagłębieniu każdej umieścić żółtko. Z boku położyć posiekaną cebulę i korniszony. Całość posypać zieleniną. Podawać z gorącymi tostami oraz marynowanymi grzybami (np. pieczarkami).
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Prostokątny płat mięsa zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Okrawki mięsa przepuścić przez maszynkę. Masło stopić w rondelku, dodać posiekaną cebulę […]
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, zmieniając siatkę od najgrubszej po bardzo drobną. Przyprawy wrzucić na patelnię, trzymać […]
- Z mięsa końskiego wyciąć prostokąt i rozbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Pozostałe mięso, wątrobę oraz cielęcinę (kurczaka) przepuścić przez maszynkę, […]