Składniki
- 1½ kg ozora końskiego
- por
- seler
- cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- 3 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól
Sos
- 4 łyżki świeżych listków mięty
- łyżka cukru
- 3 łyżki białego wina wytrawnego
Sposób przygotowania
Do wrzącej osolonej wody włożyć umyty ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórę, dodać obrane i umyte warzywa oraz przyprawy; gotować następne 30 minut, po czym wyjąć, ostudzić i pokrajać w plastry. Przygotować sos: wszystkie składniki utrzeć dokładnie w moździerzu, wstawić na 30 minut do lodówki. Sosu będzie bardzo mało, ale za to intensywny; można zwiększyć jego ilość przez dodanie przegotowanej wody (4-5 łyżek). Plastry ozora ułożyć na półmisku, polać (skropić) sosem, odstawić na 60-120 minut w chłodne miejsce. Podawać na zimno, z białym pieczywem, masłem, surówką z pomidorów, wytrawnym winem.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Mięso dusić ze słoniną, cebulą i liściem laurowym, podlewając wodą. Gdy będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Ostudzić i […]
- Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem […]
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]