Składniki
- 25 dag polędwicy końskiej
- 5 dag małych pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 8 dag parmezanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- gałązki natki pietruszki
- grubo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy plaster lekko skropić oliwą, włożyć między dwa kawałki folii i rozwałkować wałkiem do ciasta. W lodówce ochłodzić 4-5 talerzyków. Umyte pieczarki pokroić na bardzo cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki opłukać. Na talerzykach ułożyć plastry polędwicy i skropić je oliwą, tak aby oliwa równomiernie rozlała się na powierzchni mięsa. Plastry posolić i oprószyć pieprzem, ułożyć na nich pieczarki, posypać parmezanem i udekorować natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Polędwicę natrzeć solą, pieprzem i bazylią, zamrozić. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej maszyną), ułożyć na talerzu, posmarować równomiernie pędzelkiem […]
- Surową polędwicę pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na dobrze rozgrzany olej, szybko obsmażyć, dodać pozostałe rozdrobnione składniki, podlać sosem sojowym. […]
- Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]