Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 10 dag smalcu
- szklanka śmietany (18%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- pieprz
- sól
Marynata
- marchew
- pietruszka
- 2 cebule
- 300 ml octu 6%
- 3 dag sali
- liść laurowy
- 5 ziarnek pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Przygotować marynatę: do 700 ml wody dodać sól i ocet oraz przyprawy i pokrajane w plasterki oczyszczone warzywa; gotować 10 minut. Ostudzić.
Włożyć do marynaty mięso, przetrzymać 24-36 godzin w lodówce. Wyjąć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie stopić tłuszcz, włożyć mięso i piec 60 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Mięso wyjąć, pokrajać w plastry, obłożyć cebulą z marynaty i dalej piec 20 minut. Mięso ułożyć na żaroodpornym półmisku, sos przetrzeć przez sito, połączyć z musztardą, gotować 5 minut. Jeżeli będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Dodać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Polać sosem ułożone na półmisku mięso. Podawać z frytkami, fasolką szparagową, surówką z cykorii lub pomidorów.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Przygotować marynatę: do 2 szklanek wody dolać wino, dodać przyprawy i pokrajaną w plastry cebulę. Zagotować, odstawić w chłodne miejsce. […]
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Bułki namoczyć w bulionie, odcisnąć i także przepuścić przez maszynkę. Cebule poszatkować. Do […]
- Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut […]