Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 5 cebul
- szklanka bulionu mięsnego
- 2 łyżki kminku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- łyżka smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, dodać pokrajaną w kostkę cebulę, posypać kminkiem, podlać bulionem, dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami oraz sałatką z solonych śledzi i kwaszonego ogórka (śledź i 4 ogórki pokrajane w drobną kostkę, przyprawione solą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru).
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]