Składniki
- 60 dag polędwicy końskiej
- 6 plastrów ananasa ( z puszki)
- 12 oliwek nadziewanych papryką
Marynata
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka zmielonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
Sos sojowy wymieszać z imbirem, roztartym czosnkiem, olejem i 2-3 łyżkami soku z ananasa (z puszki). Umyte i osuszone mięso pokroić w równą kostkę, ułożyć w salaterce, zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na noc lub co najmniej na 3-4 godziny. Wyjęte z marynaty mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe na przemian z oliwkami i kawałkami ananasa. Piec na ruszcie lub na oleju po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia skrapiać marynatą. Po upieczeniu posolić. Podawać z ryżem na sypko.
Sprawdź inne przepisy na szaszłyki
- Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać […]
- Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Mięso podzielić na kostki o boku 4 cm, […]
- Mięso wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Słoninę wymieszać z natką pietruszki i […]