Składniki
- 70 dag szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- ¼ główki kapusty włoskiej
- cebula
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 3 ziarnka czarnego pieprzu
- łyżka żelatyny
- 2 białka
- pieprz
- sól
Sos
- 25 dag sera homogenizowanego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka soku pomarańczowego
- gałka muszkatołowa
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować sos: połączyć sok cytrynowy z pomarańczowym, dodać, ciągle mieszając, oliwę, a następnie musztardę. Posiekaną natkę wymieszać z serem i połączyć wszystkie składniki. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Odstawić sos na 30 minut do lodówki.
Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do 3-4 szklanek wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez 90 minut, aż będzie miękkie. Wywar odcedzić, mięso drobno pokrajać. Do wywaru dodać warzywa i gotować, aż będą miękkie. Wywar odcedzić. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, ciągle mieszając, dodać białka. Następnie wlewać strumieniem wrzący wywar mięsny, przykryć i powoli gotować, tak długo, aż się sklaruje. Przesączyć przez gęste sitko, odstawić, zestalić. Na półmisku ułożyć mięso, udekorować plasterkami warzyw, zalać stygnąca galaretą i odstawić do lodówki. Podawać z białym lub razowym pieczywem i masłem, suto polewając sosem serowym.
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Polędwicę pokrajać w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Cebulę pokarać […]
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, zmieniając siatkę od najgrubszej po bardzo drobną. Przyprawy wrzucić na patelnię, trzymać […]
- Polędwicę natrzeć solą, pieprzem i bazylią, zamrozić. Pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej maszyną), ułożyć na talerzu, posmarować równomiernie pędzelkiem […]