Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 8 małych pieczarek
- 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 3 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki pokrajane w kostkę słoniny
- kieliszek szampana
- mąka ziemniaczana
- sól
Marynata
- ½ szklanki octu (6%)
- 12 małych cebulek
- po garści posiekanej natki pietruszki, świeżego tymianku i mięty
- 3 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sproszkowanego pieprzu
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso obwiązać szpagatem, jak szynkę. Nasolić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przygotować marynatę – wymieszać 625 ml wody z octem, zagotować, ostudzić, dodać przekrajane na pół cebulki, zioła, pieprz i sól. Włożyć mięso do marynaty, trzymać 24 godziny w temperaturze do 15°C, potem – 24 godziny w dolnej części lodówki. Wyjąć, osuszyć. Do brytfanny włożyć obłożone plasterkami boczku mięso, dodać masło, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220-240°C.
Piec, polewając co jakiś czas czerwonym winem – pieczeń powinna wchłaniać wino; nie wolno dopuścić do tego, aby mięso zaczęło się dusić. Po 45 minutach włożyć całe oczyszczone pieczarki, zredukować ogień. Gdy pieczeń będzie miękka, wyjąć i pokarać w plastry.
Sos – bez pieczarek – przetrzeć przez sito; jeżeli zajdzie potrzeba – zagęścić mąką ziemniaczaną. Ułożone na żaroodpornym półmisku mięso obłożyć boczkiem i pieczarkami, polać szampanem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Podawać z frytkami, szparagami pod beszamelem, surówką z cykorii lub pomarańczy. Danie na wystawny obiad.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]
- Przygotować sos: po łyżeczce przypraw wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrzymać 30 sek., dodać mąkę. Przełożyć do rondla, wyprażyć. Dodać […]
- Umyte mięso natrzeć olejem i musztardą, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie obsmażyć na kilku łyżkach oleju na […]