Składniki
- 60 dag serca końskiego
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 dag margaryny
- 5 dag masła
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone serce pokrajać w kostkę wielkości orzecha włoskiego. Panierować w mące, smażyć na margarynie na patelni. Cebulę poszatkować, przysmażyć na złoty kolor. Przełożyć serce oraz cebulę do rondelka, dodać przecier, masło oraz wino. Dusić, aż serce będzie miękkie. Doprawić solą i papryką. Podawać z ryżem lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem […]
- Wyszorowany szczoteczką ozór opłukać w wodzie, usunąć gruczoły śluzowe. Przyprawy zmieszać, wymieszać z solą, saletrą i cukrem. Połowę mieszaniny wetrzeć […]
- Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]