Składniki
- 1 kg łopatki lub krzyżowego końskiego
- 2 marchwie
- pietruszka
- ½ kapusty włoskiej
- seler
- por
- liść laurowy
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody (1½-2 l), dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę oraz przyrumienioną na płytce cebulę; gotować przez 30 minut. Ugotowane mięso wyjąc z wywaru (wywar zużyć do przygotowania zupy) i pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. Ułożyć na podgrzanym półmisku, obłożyć wyjętymi z wywaru i pokrajanymi jarzynami. Podawać z ziemniakami lub kluskami kładzionymi i warzywami z wywaru, posypane posiekaną natką. Oddzielnie podać zestaw surówek, kwaszone ogórki lub ćwikłę.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę oczyścić […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać przyprawy, gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przyrumienić […]