Składniki
- 1 kg udźca lub łopatki końskiej
- 10 dag wędzonego boczku
- 4-5 suszonych prawdziwków
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- kostka bulionowa
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso natrzeć przyprawami, nasolić, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać w brytfannie olej, przyrumienić na nim cebulę, dodać czosnek, włożyć mięso i piec przez 90 minut, podlewając bulionem. Wyjąć mięso, pokrajać w plastry, dodać pokrajany w drobną kostkę boczek, wino z grzybami oraz przecier pomidorowy; potrzymać 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 120-140°C. Jeżeli sos z pieczenia będzie za rzadki, zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, mizerią ze śmietaną oraz surówką z papryki.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Przygotować marynatę: do 700 ml wody dodać sól i ocet oraz przyprawy i pokrajane w plasterki oczyszczone warzywa; gotować 10 […]
- Mięso umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, od czasu do czasu […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie wysmarowanej oliwą i piec 60 minut, często polewając sosem […]