Składniki
- 80 dag łopatki końskiej
- 2 marchwie
- 2 pomidory
- szklanka groszku konserwowego
- ½ szklanki śmietany (18%)
- szklanka ryżu ugotowanego na sypko
- 2 ziemniaki
- olej słonecznikowy
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- po ½ łyżeczki estragony, mięty pieprzowej oraz majeranku
- papryka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przyprawy i sól do smaku, dusić 5 minut. Śmietanę wlać do rondla, podgrzać nie zagotowując. Marchewki ugotować w małej ilości wody. Rozgrzać na patelni olej, dodać marchewki i osączony z zalewy zielony groszek. Potrzymać, aż naciągną tłuszczem. Ziemniaki przekrajać na ćwiartki, usmażyć na oleju. Do kamionkowych naczyń włożyć po łyżeczce ryżu, po ćwiartce ziemniaka i pomidora, smażoną marchew i groszek, zalać gulaszem., wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Podawać z kwaszonym ogórkiem, grzybami w occie oraz pokrajaną wzdłuż bułką typu weka.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione […]