Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- ½ kg świeżych prawdziwków
- 2-3 pomidory
- cytryna
- szklanka śmietany (18%)
- ¼ szklanki oleju
- 5 dag sera żółtego
- 2 łyżki kaparów
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawa maggi
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami. Podsmażyć na oleju, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Pomidory i cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do mięsa poddusić 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody i z surówkami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wraz z mięsem skropić wodą i udusić do […]
- Opłukane i osuszone mięso nasolić, oprószyć pieprzem i pozostawić na 2 godziny w chłodnym miejscu. W brytfannie stopić margarynę, mięso […]