Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- szklanka śmietany (18%)
- 2 cebule
- ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
- łyżka masła
- ½ łyżki smalcu
- papryka
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Rozgrzać na patelni smalec, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondelka, na maśle usmażyć obrane i posiekane cebule, dodać do mięsa wraz z tłuszczem, podlać czerwonym winem i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i papryką, wlać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Podawać z kładzionymi kluskami lub ziemniakami z wody oraz zestawem surówek i kwaszonym ogórkiem.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na małe kawałki, oprószyć dokładnie mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]
- Umyte i pokrojone w kostkę mięso zrumienić na oleju. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a pomidory obrać ze skórki i przesmażyć […]