Składniki
- 70 dag łaty lub szpondra końskiego
- seler
- por
- ½ główki kapusty włoskiej
- pietruszka
- marchewka
- 2 cebule
- łyżka masła
- 10-15 pieczarek
- ½ szklanki śmietany (18%)
- liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do 2-3 litrów wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować ok. 90 minut, a gdy mięso będzie miękkie, wyjąć. Do odcedzonego wywaru dodać obrane warzywa – z wyjątkiem jednej cebuli i gotować, aż będą miękkie. Wywar odcedzić. Masło stopić w rondelku, cebulę poszatkować, przysmażyć na złoty kolor, zalać odrobiną wywaru, dodać pokrajane w plasterki pieczarki i dusić, aż grzyby będą miękkie. Zawartość rondelka przełożyć do wywaru. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać rozmieszaną śmietanę. Podgrzać, nie zagotowując. Podawać z lanym ciastem lub makaronem, każdą porcję posypując posiekanym koperkiem.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Buraki i cebule obrać, pokrajać w talarki, zalać wrzącą wodą. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, gotować przez 8-10 […]
- Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować ok. 90 minut, a gdy będzie […]