Składniki
- ½ kg łaty lub szpondra końskiego
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- ½ główki kapusty włoskiej
- cebula
- 4 pomidory
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- liść laurowy
- łyżka posiekanego szczypiorku
- papryka mielona
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy, gotować ok. 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć. Do odcedzonego wywaru włożyć obrane i umyte warzywa; gotować do miękkości, po czym wyjąć z wywaru. W rondlu stopić masło, dodać pokrajane w ćwiartki pomidory i dusić przez 5-7 minut. Przetrzeć przez sito razem z ugotowaną marchewką. Dodać szczypiorek i poddusić 1-2 minuty uważając, żeby szczypiorek nie zmienił barwy. Wymieszać z wywarem, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeżeli zupa będzie zbyt wodnista, zaprawić mąką ziemniaczaną. Podawać z lanym ciastem, ryżem na sypko lub grzankami. Do każdego naczynia można dodać pokrajane w kostkę mięso z zupy.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 90 minut, a gdy […]
- Z mięsa odkrajać tłuste części, pokrajać w kostkę, oprószyć mąką. Pokrajany w kostkę boczek stopić w rondelku, włożyć mięso i […]
- Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać osoloną wodą, aby pokryła kaszę na wysokość 1½-2 cm, dodać masło i gotować na […]