Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 5 dag masła
- 5 dag oliwy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól
Masło szczypiorkowe
- ¼ kostki masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć mąką przygotowane plastry mięsa i posolić. Rozgrzać tłuszcz (masło wraz z oliwą) i na silnym ogniu smażyć kolejne bryzole z każdej strony tak, aby na ich powierzchni utworzyła się zrumieniona skórka, natomiast mięso wewnątrz pozostało lekko różowe. Zrumienione bryzole układać na rozgrzanym półmisku.
Przygotować masło szczypiorkowe: ćwierć kostki masła wymieszać dokładnie z posiekanym szczypiorkiem, włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, uformować krążki. Bezpośrednio przed podaniem położyć na każdym bryzolu krążek masła szczypiorkowego. Podawać z frytkami, kalafiorem lub fasolką szparagową z tartą bułką i masłem oraz surówką z czerwonej kapusty.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso 3-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę poszatkować, podzielić na 2 części, 2 jajka ugotować na twardo i […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry ok. 2 cm […]
- Dodać do zmielonego mięsa jajko, wsypać czubatą łyżkę tartej bułki, podlać 2-3 łyżkami wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. […]