Składniki
- 1 kg polędwicy końskiej
- 5 dag masła
- 5 dag oliwy
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól
Masło szczypiorkowe
- ¼ kostki masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm. Nadać nożem kształt liścia o średnicy 10-14 cm. Bezpośrednio przed smażeniem oprószyć mąką przygotowane plastry mięsa i posolić. Rozgrzać tłuszcz (masło wraz z oliwą) i na silnym ogniu smażyć kolejne bryzole z każdej strony tak, aby na ich powierzchni utworzyła się zrumieniona skórka, natomiast mięso wewnątrz pozostało lekko różowe. Zrumienione bryzole układać na rozgrzanym półmisku.
Przygotować masło szczypiorkowe: ćwierć kostki masła wymieszać dokładnie z posiekanym szczypiorkiem, włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, uformować krążki. Bezpośrednio przed podaniem położyć na każdym bryzolu krążek masła szczypiorkowego. Podawać z frytkami, kalafiorem lub fasolką szparagową z tartą bułką i masłem oraz surówką z czerwonej kapusty.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Mięso wraz z żebrami i przyległymi kręgami odciąć, aby uzyskać antrykot. Opłukane i osuszone mięso natrzeć przyprawą warzywną i odstawić […]
- Na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy opłukane i osuszone mięso pokrajać w małe kostki, posolić i oprószyć pieprzem. Następnie mięso […]