Składniki
- 1 kg koniny bez kości (np. zrazówka)
- 12 dag boczku lub słoniny
- 8 dag tłuszczu
- 5 dag mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany (18%)
- 25 dag ogórków kwaszonych
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. Układać na plastrach mięsa boczek i ogórka, zawinąć i obwiązać nitką. Zrazy oprószyć mąką oraz solą, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić do miękkości, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Wyjąć zrazy, sos podprawić mąką zmieszaną ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, kaszą lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Umyte i oczyszczone z błon i ścięgien mięso pokroić w poprzek włókien na grube plastry. Naszpikować je słoniną, obtaczać w […]
- Na stopionym w rondelku maśle zeszklić pokrajaną cebulę. Pieczarki pokrajać w paski, dodać do rondla, podlać wodą i dusić 15 […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć […]