Składniki
- 1 kg łopatki końskiej
- 2 cebule
- 3 łyżki startego suchego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- kostka bulionowa
- łyżka smalcu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do rondla, na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę, dodać czosnek i wraz z tłuszczem dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem wsypać suchy chleb, potrzymać ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać z kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty.
Sprawdź inne przepisy na gulasze
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na spore kawałki. Marchewki i seler pokrajać w zapałkę, cebulę poszatkować. Wrzucić cebule na stopione […]
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać w kostkę, oprószyć zmiażdżonym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, goździkami oraz […]
- Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]