Składniki
- 95 dag łopatki końskiej (bez kości)
- 8 dag cebuli
- jajko
- 12 dag czerstwej bułki
- 10 dag smalcu
- 10 dag słoniny
- liść laurowy
- gałka muszkatołowa
- papryka
- pieprz
- sól
Ponadto
- tłuszcz do formy
- tarta bułka
Sposób przygotowania
Mięso dusić ze słoniną, cebulą i liściem laurowym, podlewając wodą. Gdy będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Ostudzić i wszystko 2-krotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa (z najdrobniejszym sitkiem). Masę wyrobić, dodać jajko i przyprawy. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wodę. Wysmarować formę tłuszczem, obsypać tartą bułką. Włożyć masę do formy i piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potem zmniejszyć temperaturę do 140°C, przykryć folią i jeszcze 20 minut piec. Pasztet wyjąć, ostudzić, pokrajać na porcje. Podawać z białym pieczywem, z masłem, z ostrymi sosami (np. chrzanowy, tatarski, musztardowy) i zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na podroby i pasztety
- Wątrobę pokrajać na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby i smażyć 2-3 […]
- Mięsień sercowy rozciąć i starannie umyć pod bieżącą wodą (usunąć skrzepy znajdujące się w sercu). Oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem […]
- Do wrzącej osolonej wody włożyć opłukany ozór i gotować 30 minut. Zdjąć skórę, dodać obrane i umyte warzywa i przyprawy, […]