Składniki
- 6 kg rostbefu lub antrykotu końskiego
- 2½ kg mięsa z udźca końskiego
- 1½ kg tłuszczu wieprzowego
- 22 dag pektosoli
- 7 dag soli
- 2 dag papryki
- 1 dag pieprzu
- ½ dag gałki muszkatołowej
- jelito sztuczne
Sposób przygotowania
Mięso przepuścić przez maszynkę z siatką o najdrobniejszych oczkach, wymieszać z solą i pektosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Pozostałe składniki przepuścić przez maszynkę z siatką o najmniejszych oczkach. Wymieszać mięso z tłuszczem na jednolitą masę – w czasie mieszania dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Napełniać jelita, powietrze wykłuć. Długość pojedynczego batonu wynosi 20 cm. Wędzić 2 dni zimnym dymem, do barwy czerwonobrązowej. Studzić w przewiewnym, chłodnym miejscu przez 6 godzin. Kiełbasa o średniej trwałości.
Sprawdź inne przepisy na wędliny
- Rostbef pokrajać w kostkę o boku 14 mm. Mięso z udźca przepuścić przez maszynkę z siatką o najgrubszych oczkach, szponder […]
- Mięso końskie pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać z solą i pektosolą, odstawić na 5 dni w chłodne miejsce. Co 1-2 […]
- Słoninę pokrajać w kostkę o boku 4 mm, wszystkie rodzaje mięsa przepuścić przez maszynkę do mięsa z siatką pasztetową o […]